Като за края на годината една тема в която да споделя разни неща за любимото ни форумче.
Предполагам е видно, че последните месеци не отделям достатъчно време за форума, причините за това са свързани с многото ми ангажименти по многото неща с които се занимавам, но и със самия форум
Нека първо да дам малко инфо обаче:
Както знаете тази година се случи пълен ъпдейт на форума. Причините бяха, че старата платформа вече не се поддържаше, а и проблемите в самия код на форума. Не беше направен особено добре, имаше доста натрупани грешки и проблеми, никаква оптимизация и на практика гугъл въобще не знаеше за форума.
Ъпдеита го преживяхме, въпреки дребните затруднения се случи отлично и сега мисля работи всичко, като и всички (или почти всички) желания във връзка с функционалност бяха задоволени.
Резултата е, че в момента форума се развива по-бързо от всякога. Броя на новите потребители е много голям, форума вече е органично откриваем лесно в гугъл, индексира се, задържа потребителите вътре и въобще в тази посока нещата са съвсем розови. Вече сме на собствен сървър, тъй като готовите споделени хостинг планове не могат да поемат натоварването и голямата база данни. Мен лично ми се щеше да избегнем тоя момент, че собствен сървър е доста голям месечен разход, но форума заслужава да върви напред
Реално към момента общността на strelki.info е над 40 000 човека, ангажирани много или малко с любовта към часовниците.
Тоест технически, функционално и като потребители (нови и стари) форума гърми, ако му пусна разни реклами ще стане съвсем чудо.
Лично аз виждам и малко облаци на хоризонта – съдържанието. Това е естествен процес, свързан с растежа на форума и „изхабяването“ на потребители. Има хора, които се „уморяват“ да пишат, спират за някакви периоди, на новите хора им е по-трудно да влязат бързо в крак с общността и това води до периоди в които качеството на съдържанието изостава. Това се е случвало досега и не е особен проблем, нещата се самобалансират и са нужни съвсем малки насоки за да се случи това.
Характерно е, че старите потребители рядко се радват на новите
Прехвърчат искри, има някакъв момента на това старите да си „пазят“ тяхното. Моето мнение го знаете – новите потребители са добре дошли и никой няма право да се държи зле с тях само заради това, че са нови. Форума винаги е имал за цел да разширява интереса към часовниците , а това означава предпочитание на растежа пред елитарното и поне опит за „възпитаване“ в новите хора на традиционните за форума ценности. В тази връзка отново споменавам най-важното за strelki.info – нивото на общуване. Форума го има защото хората в нега са бих казал доста над средното ниво на обществото, което води до модел на поведение базиран на уважение, възпитание и добро отношение един към друг. Това е ключът и той ще остане основа за развитието. Може би и в този аспект има някакви дребни драми напоследък, но заедно ще насочим нещата в правилната посока.
Единствената сериозна промяна, която предвиждам в момента за форума като съдържание е свързана с обявите. Ще има промяна, че и търговете влизат в правилото за две безплатни обяви. Ще има автоматизиране на процеса за следене на това кой колко обяви има и платил ли е за тях. Това искам да се случи по две причини – има наистина странни неща за продаване и се надявам, че когато хората трябва да плащат за всякакъв вид обяви, това да отсее малко броя на продаваните неща. То не че цената на обява е висока, тя няма да стане по-висока, но все ще е някакъв фактор. Пък и евентуално ще се вдигнат малко приходите на форума, че поне хостинга да се плаща по-лесно
Всичко по-горе се отнася за форума, но освен него има и друго.
Моята визия за развитие на общността strelki е свързана не само с форума. Форума е за истинските фенове, за болните мозъци, дето ще четат, пишат и т.н. Тези хора са при нас, но освен тях има и други хора – такива на които просто са им интересни часовниците, но все още не са чак толкова запалени. Или пък такива, на които им е трудно боравенето с форумна платформа поради чисто технически причини. Смятам, че сайт тип блог или новинарски или тип списание е начина да покажем на такива хора защо обичаме часовниците и да ги направим истински фенове. Това ще е strelki.blog – в него ще има новини, снимки, ревюта и какво ли не свързано с часовниците, идващо не само от форума и от всякакви други инфо сайтове за часовници. Освен него е готов и онлайн магазин strelki.shop – той ще е за всички, като в него ще има предварителна селекция на часовниците, които се предлагат. Да го обясня така – примерно Сейко пускат нова колекция от 100 модела. От тези 100 модела примерно 80 не стават за нищо, просто пълнеж. 15 модела още са ОК, но без да са нещо особено и остават 5 модела, дето са наистина добри, смислени и т.н. В магазина ще ги има само тези 5 модела.
Всичко това ми отне ужасно много време – сайтовете са много мислени, къстъм изпълнение, дизайн, функционалност и въобще аз поне много ги харесвам
Проблемите бяха много, но се надявам, че януари вече ще заработят, така че ще има още много за четене, разглеждане и въобще още повече време да си губите покрай часовниците. Конкурсите във форума са неща чудесно и ще продължат в пълна сила – големи с хубави награди или скромни и фенски, но аз лично се забавлявам на всички и ще са все повече.
Последното нещо, което ми се иска да се случи е да имаме традиционни, официални форумни срещи. Представям си го веднъж или два пъти месечно в някакво заведение в София и веднъж годишно една истински голяма форумна среща някъде из България. Ще е хубаво да свързваме потребителските имена с живи хора и всеки ще е добре дошъл. Обещавам първата такава в София да се случи януари, като допълнително ще обсъдим и измислим как и къде.
Това е то
Благодаря на всички, че сте тук и правите форума това, което е. Пожелавам ви чудно посрещане на новата година и нека е по-добра от сегашната и по-лоша от всяка следваща!