Търся реставратор за циферблат на винтидж Зенит (снимка)

Подфорум за всички, които имат желание да променят нещо по своя часовник - профилактика, модификации, ремонти и създаване на нови модели часовници
Отговори
thenick
Новобранец
Регистриран: 02 11 2009, 22:09

Търся реставратор за циферблат на винтидж Зенит (снимка)

Мнение от thenick » 26 02 2024, 21:35

Здравейте,

търся реставратор (без hemingway, той отказа), който би могъл да освежи циферблата на един винтидж модел Зенит:

https://postimg.cc/gX3wVLQW

Това което ме интересува е циферблатът да бъде почистен и луминисцентно покритие да бъде нанесено там където е имало - по стрелките и индексите. Всичко останало по часовника ще бъде сервизирано на друго място. За контакти - ЛС.

Kostabo
Маниак
Регистриран: 22 04 2015, 19:01

Re: Търся реставратор за циферблат на винтидж Зенит (снимка)

Мнение от Kostabo » 01 03 2024, 12:48

Калоян Стоянов в К и К студио на ул. Христо Белчев
Тука е така...

Потребителски аватар
diksanal
Маниак
Регистриран: 03 09 2012, 21:32

Мнение от diksanal » 05 03 2024, 17:42

Не пипайте часовника външно!
Ще го съсипете,оставете го както си е.Със всяка манипулация ще му пада цената...Само машината сервизирайте.
Или така бих постъпил аз.
"Той е богат или беден според това, което е, а не според това, което има."
Бийчър.

Потребителски аватар
Swiss M.
Маниак
Регистриран: 19 08 2014, 16:20

Мнение от Swiss M. » 05 03 2024, 18:57

diksanal написа:
05 03 2024, 17:42
Не пипайте часовника външно!
Ще го съсипете,оставете го както си е.Със всяка манипулация ще му пада цената...Само машината сервизирайте.
Или така бих постъпил аз.
::up:: +1, само като видях релюмване и си представих какво ще стане. Този часовник е чудесен в това си състояние, не го разваляйте.
Ако пипнеш паралакс, лекувай с огледална скала, или бий Омегата, където я хванеш!

Потребителски аватар
phil05
Маниак
Регистриран: 26 05 2012, 10:40

Мнение от phil05 » 05 03 2024, 20:13

Циферблата не пипайте, а часовника може, защо не, външно полиране почистване на касата, безел и тн при добър майстор.

Потребителски аватар
diksanal
Маниак
Регистриран: 03 09 2012, 21:32

Мнение от diksanal » 06 03 2024, 23:24

phil05 написа:
05 03 2024, 20:13
Циферблата не пипайте, а часовника може, защо не, външно полиране почистване на касата, безел и тн при добър майстор.
Да лъснат касата,за да контрастира още повече с циферблата,и да подчертава несъвършенствата?
И цената му веднага пада...
"Той е богат или беден според това, което е, а не според това, което има."
Бийчър.

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 07 03 2024, 12:21

diksanal написа:
06 03 2024, 23:24
phil05 написа:
05 03 2024, 20:13
Да лъснат касата,за да контрастира още повече с циферблата,и да подчертава несъвършенствата?
И цената му веднага пада...
Въпрос и на лично мнение и според мен не е баш така. Това по циферблата и луминифора не са следи от носене, а от времето и как е направен циферблата. Ако не е влизала вода, разбира се. Циферблат не се “прави”, по добре да си стои в оригинално състояние за времето си. Затова предполагам сме на едно мнение.

Но това по касата короната и безела са следи от носене, сигурно и отзад. Внимателно полиране и почистване си е съвсем нормално и се прави със всички часовници и най прочутите.

Ако часовникът не беше носен, шеше днес да е нов новеничък със същия циферблат и луминифор, ако не е наводняван. И тогава ще контрастира, какво да го правим? Така че според мен няма да навреди да се оправи поне касата това имах предвид.

polarr31
Напредващ
Регистриран: 26 10 2022, 16:02

Мнение от polarr31 » 07 03 2024, 16:47

Като си ударите колата, защо я правите? Що не я оставяте с историята? По логиката на някои, ретро автомобилите и ретро вещите изобщо не трябва да се реставрират.
За кой часовник бихте платили повече?
https://myjewelryrepair.com/watch-repai ... storation/

Kostabo
Маниак
Регистриран: 22 04 2015, 19:01

Мнение от Kostabo » 07 03 2024, 18:17

polarr31 написа:
07 03 2024, 16:47
Като си ударите колата, защо я правите? Що не я оставяте с историята? По логиката на някои, ретро автомобилите и ретро вещите изобщо не трябва да се реставрират.
Не се сърдете, зададохте въпрос и получихте отговори. Видно е, че не приемате съветите от уважавани колеги от форума, но те са прави! Истинският колекционер и ценител няма да даде пари за часовник с реставриран циферблат. Часовникът е ваш и вие трябва да вземете решение...
Тука е така...

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 07 03 2024, 19:06

Решението е взето,търси се реставратор,без hemingway...
за сега само едно предложение от твоя милост

thenick
Новобранец
Регистриран: 02 11 2009, 22:09

Мнение от thenick » 07 03 2024, 19:20

Kostabo написа:
07 03 2024, 18:17
polarr31 написа:
07 03 2024, 16:47
Не се сърдете, зададохте въпрос и получихте отговори. Видно е, че не приемате съветите от уважавани колеги от форума, но те са прави! Истинският колекционер и ценител няма да даде пари за часовник с реставриран циферблат. Часовникът е ваш и вие трябва да вземете решение...
Аз съм автора на темата, не polarr31. Не съм коментирал.

Потребителски аватар
phil05
Маниак

Мнение от phil05 » 08 03 2024, 00:24

Ето конкретно мнение и препоръка за майстор и ателие, за циферблата и луминифора. За другото касата полиране и т.н стана въпрос.

На мен Николай Малинов ателие NavitAimer София ми прави супер поставяне на луминифор на стрелките и индексите, нищо че са "само" точки. И те не са лесни. Нищо не беше останало от стария. Даже и цвета на новия му нагласи. Заедно с почистване полиране на стрелките. Препоръчвам го! На този часовник, дето се него шега не бива. Слагам го на шега :) в стил "загадки" и на другите снимки има жокер.

Изображение

Изображение

Изображение

А по темата, ако се прави нещо по този циферблат на Зенита, може да се смени внимателно луминифора на стрелките, като същевременно се почистят внимателно. Това ако може!!! Майсторът може да прецени на живо, не някой по снимките.

Нов луминифор по индексите според мен е рисковано, не знам как може да се повтори точната форма на индексите, иначе отиде... Но пак майсторът ще каже. Ако ще се правят луминифор на стрелките, хубаво е да има и на индексите, ако може.

Нищо друго по циферблата не трябва да се "почиства", освен ако не е нещо съвсем повърхностно, без да пострада даже и малко лака покритието. Освен ако не искате да се "почистят" и оригиналните надписи :) Ми да, има някои трият циферблати до дъно да светнат и после боядисват пренадписват и лакират, то същото ;)

Успех, разбирам какво иска авторът на темата ::thumb::

Потребителски аватар
otof
Маниак
Регистриран: 04 06 2011, 17:39

Мнение от otof » 08 03 2024, 10:39

Ето това е друга работа ,с упътване ,и картинки,
Сега вече има избор

Отговори

Върни се в “Интервенции и инструменти”